Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
Nosząc na co dzień kilka nadprogramowych kilogramów, możesz mieć wrażenie, że ich utrata nie będzie miała większego wpływu na twoje zdrowie. Jednak nowe badanie z Washington University School of Medicine pokazuje zupełnie co innego. Według tego badania nawet niewielka utrata masy ciała może przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Ćwiczenia [...]
[...] (CMC) i ze znacznym spadkiem lipidów związanych z zewnętrzną częścią ziaren skrobi (HPMC). Podsumowanie Chleb może utuczyć, dostarczany w nadmiarze, tak samo, jak wszystkie źródła węglowodanów. Nie należy go piętnować, to dawka czyni truciznę lub lek. Z pewnością godne odradzenia są wszelkie chleby mające bardzo długą listę składników poza: [...]
[...] Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje się, że białko powinno stanowić 20 – 25% kalorii w diecie. Najlepszymi jego źródłami są mięsa, ryby, jaja i nabiał, a także warzywa strączkowe. Aminokwasy zawarte w białkach sprzyjają regeneracji po treningach, optymalizują poziom tkanki mięśniowej w [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Po raz kolejny muszę podziękować moim Czytelnikom! Jesteście inspiracją do tworzenia nowych wpisów! Tym razem motywacją do napisania tego artykułu było zapytanie zadane pod publikacją o tytule: Brak śniadania a budowa większych mięśni. Co jeszcze można zrobić? Dodatkowo korzystne będzie spożycie (jeśli to możliwe i Twoja dieta to dopuszcza) [...]
Niezależnie od tego, czy odchudzasz się dla zdrowia, czy osobistych preferencji sylwetkowych, tłuszcz na brzuchu to spore wyzwanie i jedna z pierwszych rzeczy, których chciałybyśmy się pozbyć. Obowiązkowe artykuły do przeczytania Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Forma plażowa dla nastolatki - jak wyglądać [...]
[...] w tym czasie, standardowe zalecenia mówiące o 2. g białka na kilogram masy ciała będą dla większości wystarczające. Resztę potrzebnych kalorii powinny stanowić właściwe źródła tłuszczów, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów omega-3 - EPA i DHA. Proponowana zatem dieta raczej będzie bliższa diecie zrównoważonej do wysokowęglowodanowej, a nie [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] w wielu przemianach metabolicznych. Budują one struktury układu nerwowego oraz mają znaczenie w kontekście wchłaniania witamin A, D, E i K. W HUMMY wykorzystano naturalne źródła tłuszczów między innymi orzechy i nasiona, które dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie omega-3, 6 i 9. Dodatkowo w posiłkach tych [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] porównywalnie. Kolejne przykłady – większość ludzi, z którymi rozmawiałem wierzy, iż zdrowy jest alkohol, gdyż uzyskują go sami w domu. Tymczasem niezależnie od źródła i niezależnie, czy w postaci wina, piwa, wódki, nalewki czy koniaku, etanol jest równie szkodliwy dla zdrowia i sprzyja kancerogenezie, niszczy też wszystkie narządy. [...]